top of page

DALL·E 2 | Eszköz vagy ellenség?

Frissítve: 2022. szept. 29.Megmozgatja a fantáziádat a Mesterséges Intelligencia fogalma?


Akkor jó helyen jársz!
A DALL·E 2 korunk talán legámulatba ejtőbb AI technológiája, amelyet Elon Musk egyik vállalkozásának, az OpenAI fejlesztéseinek köszönhetünk.


Korábban találkozhattunk már bizonyos mesterséges intelligenciát alkalmazó előd programokkal, de azok közel sem voltak olyan kifinomultak, mint 2022-es év megnevezett sztárja.


Miféle izgalmakat rejt magába a DALL·E 2, ami miatt a többiek előtt jár?

Összegyűjtöttem a DALL·E 2 legérdekesebb jellemzőit, azaz amiket mindenképp tudnod kell róla.


Az alábbi videóban pedig szemtanúja lehetsz a működésének!
1. Honnan ered a név: DALL·E ?Két féle összetevő kombinációjaként, jött létre:


Egyik fő alaptétele a jól ismert Pixar Animation Studio által készített mese címszereplője, a kis takarító robot Wall·E - utalva a program eredendő természetére.A név másik alkotóelemét pedig a világhírű festő, Salvador Dali alkotásai és stílusa ihlette, ezzel is tisztelegve munkássága előtt, valamint sejtetve a Dall·E kettős mivoltát: nem csupán egy mesterséges intelligencia, de képes megadott stílusok közül válogatni, illetve akár közismert személy alkotásairól inspirálódni is.


2. Mi a motorja?


A digitális képek elkészítéséhez egy szövegértésre készített algoritmust használ, ami által képes olyan komplex szövegeket értelmezni, mint a természetes nyelvi leírások, majd pedig képpé konvertálni azokat.3. Miért jobb a DALL·E 2, mint a korábbi verziója?


Bár a DALL·E korábbi verziója is bizonyította a maga szenzációját, talán kérdezni sem kell, hogy ha fejlesztésről van szó, akkor egyszerűen muszáj, hogy az új jobb legyen!

De miben?!

- A részletekben.


A DALL·E 2 forradalmasította az AI szoftverek eszköztárát.

Sokkal részletesebb és nagyobb képeket képes kevesebb idő alatt létrehozni.4. Mit kínál?


  • Mint azt a névadásnál is említettem, a kreálás egyik grafikai szűrőjeként meghatározható konkrét stílus, vagy inspiráltatható valamely nevezetes művész képviselt műfaja vagy alkotása után.

  • Képes több lépcsőben alkalmazkodni ahhoz, amit te szeretnél látni a képen. Például, ha a kapott kép csak részben felel meg az elvárásaidnak, szabad kézzel kiradírozhatod a nem tetsző részt, majd az újragenerálásra kattintva, a program intelligens helyettesítést végez rajta.

  • A modell az általad elmondottak szerint több verziót is felkínál a létrehozott eredményekből.

  • Adott kijelölt tárgy környezetét felismerve, az új képrészleteket is hozzáidomítja a már meglévőhöz mind anyag, stílus és színvilág szempontjából.

  • Saját képet példaként megadva készíttethetsz megannyi változatot belőle.5. Mi az, amit viszont NEM... ?


Igaz, hogy az internet hatalmas hálózatáról halássza a rengeteg információt, képet és következtet arra, hogy hogyan is teljesíthetné a feladatot, létezik azonban néhány korlátozás, így például az emberi arc vagy erőszakos tartalom tabu tárgyát képezik.


Az elkészült illusztrációk tehát moderátori ellenőrzés alatt állnak.

 

+1 Használata várólistás regisztrációhoz kötött, amit itt tudsz megtenni:

https://beta.openai.com/signupA videóban elkészült háttérképet te is letöltheted innen!Írta:

Ádám Noémi

2022.09.11.63 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page